Adapt

Nu har jag kollat runt lite och verkar som om Claes Ohlsson har billigast reseadapter. Jag skall ha till min plattång, volymtång, hårtork, mobilladdare, dator och kamera.. Men alla skall inte vara i samtidigt ändå, så kanske räcker med en och så tar jag med en extend med grenuttag :)



CONFIRMED!

Congratulations! Your TFG placement has been confirmed at Abinger - St James' Church for 2011- 2012.

 

FLYG

Det är fler volontärer som skall till England och då skall vi på några träffar och två av dem är:

TFG (Time for God) konferens mån 12 - torsdag 15 september på Guy Chester Centre i London.

TFG BIG från måndag 16 - torsdag 19 januari 2012 på Cefn Lea conference centre, mid-Wales.

 

POLIS

Jag skall ha ett belastningsregister med som skall vara översatt till Engelska också.

 

BANK

Behöver även kontoutdrag från min bank i Sverige. Några som TFG vill att man skall välja på är: Lloyds TSB, NatWest och HSBC. Man måste även ha en kopia av passet och mitt svenska Visa.. (konstigt..?)

 

''MÅNADSPENG''

Jag får ju ingen lön, utan får £155 i fickpeng som betalas ut den 20e varje månad.

 

FÖRSÄKRING

Jag måste ha en rese- och hälsoförsäkring för att få göra volontäråret. De rekommenderar även att man tar en försäkring på de värdefulla saker som man tar med sig.

 

LEDIGHET

Jag har rätt till mina lediga dagar, men det tar man när det är lite att göra på jobbet. Jag tänkte faktiskt stanna där över julen och fira med mamma och bror antingen innan eller efter jul - då det passar bäst helt enkelt.

 

BESÖKARE

Jag får ha familj och kompisar på besök, men helst inte de tre första månaderna och jag måste även tala med kyrkoherden om det är okej, men det tror jag inte skall vara några problem. Asså det är ju klart att mamma skall få komma inom den tiden, men TFG tycker att man skall stadga sig och känna sig trygg där man skall bo.

 

SLUTDATUM

Jag skalls tanna till minst sista juni 2012, men det kan även bli längre om det behövs. Det kommer jag och min handledare att komma överrens om.



Bokat flyg!

Igår kväll bokade jag min flygtur till England! :D

 

Resedatum:

Onsdag 31 AUG 2011 från Göteborg kl 15.25 – London Gatwick flygplats kl 16.35 - endast en väg.

 

Jag skall ha med mig etthandbagage som är inom måtten 56 cm bred x 45 cm hög x 25 cm tjock, samt tre stora bagage, 20 kg styck. Det var så billigt att ta med fler bagage, så det gör jag hellre än att köpa massa nya saker där. Då kan de pengarna gå till något vettigare istället!

 


 


LITE SAKER ATT TÄNKA PÅ:

Bankkonto - Så slipper man uttagningskostnaderna. Välj ett kontor nära huset eller jobbet!) Man kan ofta behöva lite uppgifter från tidigare bank i sitt hemland. Finns mer info på Londonsvenskar nedan.

Mobilabonnemang - Billigast, men också bäst täckning där man skall bo. Vodaphone var tydligen billigast för mig.

Försäkringar - Hem och sjukvård - kostnader? Vad finns det för olika försäkringsbolag? Vilken doktor är bäst?

Sjukhus/vårdcentral - Vart vänder du dig i första hand och vart finns närmsta?

Pengar - Växla in någon tusenlapp tills du kommit igång med din bank, så att du inte står där med ingenting. Lär dig vad pengarna är värda också. Gör en korttidsbudget och en långtidsbudget i alla fall under de första sex månaderna till att börja med. Det blir ju mer i början, eftersom man måste köpa så mycket när man startar, men sedan fyller man ju på allt eftersom det tar slut...

Lexikon - Läsa engelska böcker och leta upp ord i lexikonet som man inte vet vad de betyder. Man behöver dessutom varken batteri eller internet för att slå upp ord i en bok.

Plugga vägskyltar och lära sig vänstertrafiken - allt blir ju tvärtom.. Ibland finns det en tilläggsskylt som det står vad skylten betyder, men ibland inte.

Adapter och förlängningssladdar - de har ju inte samma uttag som i Sverige.

Vad finns i hemmet? - köksutrustning, handdukar, lakan, tvättmaskin, tillgång till internet...

Vad behövs? - Toalettarticklar, tvål, tvättmedel, diskmedel...

Mat - Långt till mataffären? Har de laktosfri mjölk? Stort urval av nyttig mat? Hur dyrt är det?

Ta sig fram - Hur tar jag mig till olika platser? Gå, buss/tåg, cykel, bil..?

Väder - Hur mörkt blir det om kvällarna? Finns det lampor ute? Man borde ha reflexer, men behöver man en ficklampa också? Hur mycket regnar det? Vinter - Kallt? Snö? Sommar - Varmt? Sol?

Socialt - Finns det andra ungdomar? Var ute mycket och våga prata! Vad händer för roligt i närheten?


Present - Det kan ju vara fint att ha med sig någonting (svenskt) till sin handledare.. Tex e osthyvel med en rosett kring skaftet (kanske mest för att jag gillar rosetter och osthyvlar är tydligen en svensk uppfinning..)

 

 

KÄRLEKSLÄNKAR:
(Klicka på bilderna. Sidorna öppnas i nytt fönster)

 

Lexikon - Min absolut bästa länk som hittar alla ord man söker

 

Flygbolag som är billigt att ta med sig fler bagage (20 kg för endast €15 och man får ha med sig upp till 8 bagage)

 

Hittade en sida med lite bra saker att tänka på när man flyttar.. (inriktat på London, men drar igång bra idéer)


 


Pengar rullar in som det ska - Det går bra nu

Jag närmar mig snabbt, men har ju också jobbat hårt för det! :) Har jobbat som Husmor (städat och lagat mat) i tre veckor, varit cheerleadingtränare i 5 månader och har även två-tre veckor att jobba i sommar på kyrkogården i Filipstad.

 

De bidrag som jag har fått/skall få är från:

Lundby församling (2000 kr)

Nylöse församling (1000 kr)

Johanneberg församling (1000 kr)

En fond i Filipstads församling (3500 kr)

Nils-Erik och Monica Mellström (1000 kr)

Madeleine Hyllengren Larsson (600 kr)

 

Tack så oerhört mycket!!! Ni gör det möjligt för mig att åka till England som volontär, någonting som absolut kommer förändra mitt liv!

At flytta till ett annat land är både spännande och roligt, men det kan också gå åt skogen.. Det är andra kulturer där som man skall anpassa sig till, annat väder, andra maträtter och skämt som svenskar asgarvar åt kanske inte alls Engelsmännen tycker är roliga. Att lära sig språket flytande och förklara känslor kanske inte är det lättaste heller... Jag vet så många som har tagit avstånd när andra från utlandet flyttat till Sverige, det är verkligen något som man tänker extra på när man själv skall sätta sig i den situationen.

Jag lär ju hinna skapa mig en egen bild av detta förståss och då jag är ganska social och inte rädd för att fråga om något, så kommer detta säkert gå superbra! LÄNGTAR VERKLIGEN!!!



Hälsat på i Abinger 1 juli 2011!

Godmorgon Cool för att åka I rulltrappan i Waterloo
SPÄND :D 
De hade roliga, men bra cykelställ i Waterloo.
I väntan på tåget..
...och där kommer det



Läste informationen om mitt nya hem flera gånger.. Var inte nervös, men uppspelt!



Framme i Dorking!
...upp på bron... 
...och ut...

Jag sade till Caroline att jag skulle ha en cheerleadingbag.. Har börjat läsa Go Ask Alice igen
(Läste den i skolan för många år sedan)


HÄLSAT PÅ!
Jag hälsade på i Abinger Common i fredags (1 juli) under dagen och allt var så himla vackert där! Jättefina hus, stora trädgårdar, träd längst nästan hela vägen fram till byn från Dorking.. 
Caroline som är sekreterare några timmar i veckan kom och hämtade mig i Dorking och vi drack lite te i hennes trädgård och jag fick träffa hennes barn Hannah också som är 17 år och delaktig i ungdsomsgruppen. En stund senare kom kyrkoherden Tony och efter att ha fikat och pratat lite i ungefär 45 minuter, så åkte vi och tittade på mitt nya hem...

Carolines hus

Jag kommer att bo i en lägenhet som Emma Nolan hyr ut. Emma är en mamma till två pojkar på 11 och 15 år, samt en tjej på 17 år som hon också är med i ungdomsgruppen. Abby har jag för mig hon hette..

Ett dubbelsovrum (där jag skall sova), ett enkelsovrum, ett badrum med både badkar och dusch, en sal med matbord och stolar i ena delen och soffhörna med tv och öppen kamin i andra, samt ett kök med utrustning i lådor och skåp. HÄRLIGT! (Jag har mindre än en minut att gå till puben, mindre än två att gå till kyrkan och mindre än 4 att gå till skolan från där jag bor, så allt ligger verkligen nära!)

Emmas hus/min lägenhet
Skall bo över hennes garage

Mitt sovrum :D

Mitt gästrum. (Finns även en byrå där som jag antagligen kommer fylla..)

Tony och Emma i stora rummet. Dörren till våningen är där till vänster.

Kitchen :D

Bathroom

Jag var den första som fick se lägenheten, ingen hade bott där innan eller ens varit där inne och det var så himla fint!! Nyrenoverat - allting!

Här kommer 17-åriga Abby ut!

 

Sedan åkte vi runt lite i de närliggande små byarna, samt hämtade hans fru och åkte till puben och lunchade. Caroline kom också och till kaffet sedan kom Jane, en dam som fixar blommor till kyrkan. Hennes son bor i Stockholm, nygift med en svensk tjej där, så hon hälsade genom att säga hej :) Var lite roligt!

 

Mätta efter kyckling på trä, samt sallad och en egenbakad baguettebit, så gick vi till skolan och kollade lite och träffade en mamma med sina två barn, varav ett av dem går i barngruppen i kyrkan.

Vi avslutade min tur i Abinger med kyrkan. Gammal utanpå, men renoverad inne efter en brand för många år sedan.


Mr and Mrs Berry körde mig till Dorking, men då tåget inte skulle komma på 20 min, vilket de tyckte var länge att vänta, så åkte vi till gymmet en snabbis och kollade.




Alla var verkligen jättetrevliga och jag längtar så mycket tills jag flyttar dit så det är helt sjukt!!! Jag vet att det kommer gå fort ändå, för hela min sommar är planerad med jobb och läger, men jag vill gärna tänka tanken ändå...!
(Förresten, så har jag fattat fel innan om antalet invånare.. Abinger Common har inte alls bara 30 hus, utan det var en annan närliggande by.. Abinger har några hundra i alla fall..)


Kort inlägg från resan dit på engelska...

I went the wrong way at first, but as I was out in time, I could get off the underground train and go to the the other side and remain calm. I had onw hour to get to Waterloo. When I came to Paddington (one station further), I looked so lost that a man who worked there asked me if I needed help, and I really did! I looked at every sign, but still looked like a mark of interrogation.. xD

When I finally knew the way to the Bakerloo line, it was a long way, but I came threw and got to Waterloo safe. I ate a carrot, but I couldn't fint any garbage can anywhere at the station in Waterloo... How can England be so clean when there's so hard to fint a garbage can..? :O

I arrived halv an hour erlier and right in time, about 11 o' clock Caroline came to me and said hello...



RSS 2.0